erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88183
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrij imposante hoeve, zeker opklimmend tot de 18de eeuw confer eerste weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Deze geeft reeds het heden bewaarde woonhuis weer, samen met een ander (nu afgebroken) landgebouw. Het woonhuis wordt op het primitief kadasterplan (circa 1835) afgebeeld met drie landgebouwen in de boomgaard (waaronder een schuur en een stal). Circa 1835 is het domein eigendom van Jh. Rapaert uit Brugge en bewoond door Jan Andries. In 1855 wordt het woonhuis vergroot in opdracht van Aybert Rapaert de Grass, toenmalig kasteelheer van het "Kasteel van Hertsberge" te Hertsberge (confer Hertsberge, Proosdijstraat nummer 38). In 1941 registreert het kadaster de afbraak van de twee kleinste landgebouwen in de boomgaard. Recent gebouwde grootschalige hangars.

Hoeve bestaande uit een woonhuis met heden geïncorporeerd wagenhuis; het geheel is dwars op de straat gericht en ligt aan het einde van een onverharde oprit. De gebouwen zijn thans vrij verwaarloosd, doch lijkt vanop straat wel goed bewaard. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met lichte knik, bedekt met pannen; wit beschilderde oostgevel. Woondeel van vijf (?) traveeën, waarvan de meest rechtse een opkamertravee. Uiterst rechts zit een dubbele poort onder strek en een lager deurtje. Sterk verweerde kroonlijst op klossen. Zijgevel vertoont sporen van gedichte bergingdeuren; bewaarde zolderopening met luik. Aan de westkant is de hoeve later uitgebouwd in verschillende volumes, waarvan één met schuifpoort en één centraal thans onder golfplaten. Eveneens moeilijk zichtbare, zeker begin 19de-eeuwse dwarsvleugel confer Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1865/123, 1941/91.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.