erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88184
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88184
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit, aan de straatkant afsluitingshekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers met piramidale bekroningen; tevens twee arduinen schamppalen. Met kasseien belegde erfoprit die recht op het boerenhuis uitkomt.
Reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), als een hoeve bestaande uit drie landgebouwen. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) van een woonhuis met drie landgebouwen (waaronder de bewaarde schuur rechts van het woonhuis) en een bakhuis in de boomgaard, eigendom van J. Vanhoenacker uit Brugge en verpacht aan de weduwe van Jan Gevaert. In 1885 registreert het kadaster Eugène de Peellaert uit Sint-Kruis als eigenaar. In 1935 wordt de hoeve uitgebreid met twee nieuwe landgebouwen (waaronder de huidige stal links van het woonhuis) in opdracht van de weduwe van Alfred Bonnaert de Peellaert uit Elsene.

Centraal gelegen boerenhuis van zeven traveeën afgedekt door een licht overkragend zadeldak (nok evenwijdig met de straat) met Vlaamse pannen. Witgeschilderde baksteenbouw. Licht getoogde openingen, waarvan links van de voordeur twee opkamertraveeën. Vernieuwd schrijnwerk onder meer luiken. Aan weerszijden van het boerenhuis staan vooraan, dwars op de straat, respectievelijk een stal/wagenhuis, heden deels verbouwd tot garage, en rechts een schuur volgens het kadaster daterend van 1935. Verankerde, onbeschilderde baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Stal met licht getoogde openingen onder strek. Schuur met rechthoekige openingen onder betonnen latei; centrale schuifpoort tussen de twee deuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1885/101.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan weerszijden van de boerenwoning stonden vooraan, dwars op de straat, een stal/wagenhuis en een schuur; deze werden gesloopt. Er gebeurden grondige wijzigingen aan de boerenwoning, met verlies aan erfgoedwaarde.

  • Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2021, Kaleshoekstraat 1D, Oostkamp [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 15 februari 2022).
  • Informatie meegedeeld door Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Raakvlak (22 december 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.