Eind 19de-eeuws hoevetje bestaande uit een woonhuis parallel met de straat gelegen en een dwars op de straat gerichte stalvleugel, gelegen in het verlengde van een kleine berging. Woonhuis gebouwd volgens het kadaster in 1882 in opdracht van baron Paul van Caloen de Basseghem-de Neve de Roden uit Koolkerke, toenmalig eigenaar van het ten zuiden gelegen kasteel "Zorgvliet" (confer Kortrijksestraat). In 1889 wordt de hoeve uitgebreid met het dwars op de straat gelegen stalgebouw en een bakhuis achter het woonhuis. In 1937 registreert het kadaster de bouw van een tweede stal, achter de stal van 1889; gebouwd in opdracht van de weduwe van Maurice della Faille d’Huysse-van Caloen de Basseghem uit Assebroek.
Met grint verhard en deels met gras begroeid erf, toegankelijk via een roodgeschilderd, ijzeren hekken met granaatappel. Boerenhuis van verankerde, bruine baksteen afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen met groengeschilderde houten golvende lijst. Rechthoekige openingen, links met arduinen strekken, rechts onder bakstenen strekken. Bepleisterde linkerzijgevel met imitatievoegen; deze bepleistering is ook aangebracht als omlijsting rond de voordeur. Rondboognisje boven de voordeur. Bouwnaad tussen de linker- en rechtertravee. Bewaard, begin 20ste-eeuws houtwerk in de vensters, mogelijk daterend van 1937, wanneer wellicht ook de aanbouw onder een lessenaarsdak tegenaan het woonhuis is opgetrokken. Stalvleugel met gedichte openingen. Berging van oranje baksteen met openingen onder betonnen strekken.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1885/66, 1891/41.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)