erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
88196
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88196

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoonst
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning gebouwd in 1902 in opdracht van de familie van Outryve d'Ydewalle ter vervanging van een kleinere constructie; mogelijk dus met bewaarde oudere kern. Tuin afgesloten door lage haag onderbroken door ijzeren hekken. Eénlaagse, verankerde baksteenbouw van drie traveeën met centrale ingang, afgedekt door een zadeldak met mechanische pannen. Steekboogvormige openingen. Houten kroonlijst op klossen. Achteraan de tuin is een oudere stal bewaard, verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met Vlaamse pannen, rechts uitgebouwd met een licht uitspringend volume opgebouwd uit houten beplanking onder een lessenaarsdakje, in gebruik als (auto)bergplaats.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1903/7.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Sinds het moment van inventarisatie is de tuin aan de straatkant niet langer afgesloten door een lage haag onderbroken door een ijzeren hek. De tuin is nu langs de straatkant afgesloten door een hoge meidoornhaag en de rest van de tuin is omzoomd met een hoge gemengde haag. De gebouwen ondergingen enkele aanpassingen. De dakbedekking van beide volumes werd vernieuwd, eveneens met pannen. De houten kroonlijst op klossen van de woning is niet langer aanwezig. Bij de stal werd het uitspringende volume in houten beplanking verwijderd.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.