Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel aan de erfoprit naar de hoeve 't Kapelhof (nummer 499), opgericht circa 1941 naar aanleiding van een belofte bij ziekte van dochter (kroep). Kleine kapel bereikbaar via enkele los liggende cementtegels geflankeerd door verzorgde bloemperken met onder meer buxus en hortensia.
Oranje baksteenbouw onder een pannen zadeldak met gebruik van arduin voor het topstuk en de schouderstukken; betonnen dekstenen. Zadeldak bedekt met rode mechanische pannen en met een ijzeren kruis op de nok. Voorgevel: tuitgevel met twee schouderstukken, afgelijnd door een arduinen (?) rollaag met kruisje. Zijgevels met spitsboogvenster. Spitsboogvormige ingang met dubbel, metalen traliedeurtje.
Witgeschilderd interieur. Gemetst altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind zittend op de schouder (gekroond beeld).

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje