erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

bouwkundig element
ID
8821
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8821

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie dateert uit 1779 en wordt omgeven door een tuin.

Historiek

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Pietersabdij te Lobbes. In de 16de eeuw wordt eveneens de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen vermeld als tiendheffer. Reeds in het eerste kwart van de 17de eeuw was er een pastorie aanwezig in het dorp. Voor 1779 bouwden de tiendheffers een nieuwe pastorie.

Beschrijving

De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De middentravee wordt geaccentueerd door een klein fronton met oculus in trompe-l’oeil. Er zijn beschilderde bakstenen gevel en met cement omlijste ramen. De voordeur heeft een natuurstenen omlijsting met geprofileerd beloop, imposten en neuten. Het bovenlicht is waaiervormig en 18de-eeuws van vorm. Links en rechts zijn er twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder zadeldak aanwezig. Het linkse bijgebouw werd later verhoogd en vergroot. Het rechter bijgebouw werd recent omgebouwd tot garage. Het huis behield zijn 19de-eeuws schrijnwerk. Het pand is gelegen in een grote, deels ommuurde tuin. De koer voor de pastorie is bereikbaar via een bakstenen poort met Toscaanse pilasters en een klassiek geïnspireerd hoofdgestel.

De indeling is traditioneel. De trap staat langs de straatkant waardoor men onder de trap door moet lopen om de gang te betreden. Vermoedelijk was de oorspronkelijke oriëntatie dan ook anders. De bovenverdieping heeft eenzelfde indeling als de benedenverdieping. De oude dakconstructie en kelder bleven bewaard.

De interieuraankleding bleef goed bewaard. De trap met gesculpteerde trappaal stamt uit de 18de eeuw. Ook het binnenschrijnwerk bleef intact bewaard. Opvallend is de deur naar het rechter salon. Aan de salonzijde werd deze in houtimitatie geschilderd en werd een schaduwpartij geschilderd om de indruk van panelen te krijgen. De salons op de benedenverdieping zijn allen voorzien van 18de-eeuwse stucplafonds. Vooral het rechter salon is rijkelijk uitgewerkt. Het pand is rijkelijk voorzien van schouwen, de mantels zijn allen 19de-eeuws. Het grote salon heeft een 18de-eeuwse schouw waarvan het lichaam in marmer-imitatie beschilderd werd. De afbeelding van Heilige Petrus met boven hem twee gekruiste sleutels en een pauselijke tiara verwijzen naar de Sint-Pietersabdij van Lobbes. Op de bovenverdieping bleven eenvoudige, vermoedelijk 18de-eeuwse, bakstenen en gepleisterde schouwlichamen bewaard.

De voortuin wordt van de straat afgesloten door een inkompoort met aansluitend een bakstenen omheiningsmuur. Achteraan ligt een grote tuin.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO02213, Pastorieën arrondissement Aalst (MERTENS J., 2003).

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8821 (Geraadpleegd op )