De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie dateert uit 1779 en wordt omgeven door een deels ommuurde tuin.
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Pietersabdij te Lobbes. In de 16de eeuw wordt eveneens de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen vermeld als tiendheffer. Reeds in het eerste kwart van de 17de eeuw was er een pastorie aanwezig in het dorp. Voor 1779 bouwden de tiendheffers een nieuwe pastorie.
De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De middentravee wordt geaccentueerd door een klein fronton met oculus in trompe-l’oeil. Er zijn beschilderde bakstenen gevel en met cement omlijste ramen. De voordeur heeft een natuurstenen omlijsting met geprofileerd beloop, imposten en neuten. Het bovenlicht is waaiervormig en 18de-eeuws van vorm. Links en rechts zijn er twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder zadeldak aanwezig. Het linkse bijgebouw werd later verhoogd en vergroot. Het rechter bijgebouw werd recent omgebouwd tot garage. Het huis behield zijn 19de-eeuws schrijnwerk. Het pand is gelegen in een grote, deels ommuurde tuin. De koer voor de pastorie is bereikbaar via een bakstenen poort met Toscaanse pilasters en een klassiek geïnspireerd hoofdgestel.
De indeling is traditioneel. De trap staat langs de straatkant waardoor men onder de trap door moet lopen om de gang te betreden. Vermoedelijk was de oorspronkelijke oriëntatie dan ook anders. De bovenverdieping heeft eenzelfde indeling als de benedenverdieping. De oude dakconstructie en kelder bleven bewaard.
De interieuraankleding bleef goed bewaard. De trap met gesculpteerde trappaal stamt uit de 18de eeuw. Ook het binnenschrijnwerk bleef intact bewaard. Opvallend is de deur naar het rechter salon. Aan de salonzijde werd deze in houtimitatie geschilderd en werd een schaduwpartij geschilderd om de indruk van panelen te krijgen. De salons op de benedenverdieping zijn allen voorzien van 18de-eeuwse stucplafonds. Vooral het rechter salon is rijkelijk uitgewerkt. Het pand is rijkelijk voorzien van schouwen, de mantels zijn allen 19de-eeuws. Het grote salon heeft een 18de-eeuwse schouw waarvan het lichaam in marmer-imitatie beschilderd werd. De afbeelding van Heilige Petrus met boven hem twee gekruiste sleutels en een pauselijke tiara verwijzen naar de Sint-Pietersabdij van Lobbes. Op de bovenverdieping bleven eenvoudige, vermoedelijk 18de-eeuwse, bakstenen en gepleisterde schouwlichamen bewaard.
De voortuin wordt van de straat afgesloten door een inkompoort met aansluitend een bakstenen omheiningsmuur. Achteraan ligt een grote tuin.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2003: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175761 (geraadpleegd op ).
Aansluitend bij het dorp gebouwd in een vrij groot hellend domein. Oude ommuring gedeeltelijk verdwenen en vervangen door sierdennen. Bakstenen muur op hoge sokkel; aan straatzijde schuin ingeplante poort: Toscaanse pilasters onder hoofdgestel met fraai ijzeren hekken.
Dubbelbuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op straat), uit eind 18de eeuw - 19de eeuw. Witgeschilderde verankerde voorgevel op gecementeerde en beschilderde plint. Accent op middentravee bekroond door een pseudo-fronton met oculus in trompe-l'oeil. Getoogde vensters in smalle en vlakke bepleisterde omlijsting. Rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, imposten en neuten; waaiervormig houten bovenlicht. Zelfde indeling met fronton in achtergevel. Kleine rechter aanbouw onder lessenaarsdak met bewaarde muurvlechtingen; steekboogdeurtje en blind oculus afgewerkt met een rollaag. Late linker aanbouwen onder trapsgewijze verspringend lessenaarsdak (leien), wat het algemeen volume op onverwachte wijze animeert.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/8821 (geraadpleegd op ).