Kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve bij het kasteel "Raepenburg" (confer Kortrijksestraat nummer 532). Het kasteel wordt samen met de hoeve gebouwd circa 1800. In 1840 worden de bijgebouwen van de kasteelhoeve verbouwd tot het koetshuis en wordt een bestaand bijgebouwtje (wagenhuis ?) vergroot tot het stalvolume langs de moestuin. Tot de verkoop in 1957 is de boerderij het eigendom van afstammelingen van de familie van Outryve d'Ydewalle; de eigenaar gedurende de volgende twee decennia is handelaar Lucien De Backere uit Beveren.

Hoeve van het langgeveltype gebouwd circa 1800 en volgens het kadaster in 1840 achteraan in beperkte mate vergroot. Verankerde baksteenbouw op een gepekt plint en onder een pannen zadeldak. Oorspronkelijk onderverdeeld in twee wooneenheden met elk een kleine bergruimte, in 1970 samengevoegd. Rechthoekige openingen met strek, beluikte vensters en deuropeningen onder bovenlicht met gekruiste roedeverdelingen. Vermoedelijk in de vensteropeningen overal bewaard, begin 19de-eeuws schrijnwerk geschilderd in rood en geel. Deuren met dito verticale strepen.
Schuin er tegenover, en als noordwestgevel van de moestuin van het kasteel fungerend, staat een voormalig stalvolume met geïncorporeerd dubbel wagenhuis. Verankerde baksteenbouw onder (later vernieuwd) pannen zadeldak. Eerste twee traveeën met getoogde rondboogdoorgangen, waarvan de eerste afgesloten door een houten poort. Verder twee rechthoekige poortjes en sporen van voormalige openingen confer strek. Vermoedelijk in oorsprong enkel wagenhuis aan de erfzijde confer bewaarde brede getoogde strek aan de westzijde en afbeelding van het gebouw op het primitief kadasterplan (circa 1835).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1840/11, 1970/38.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, artikels 379 en 2700.