erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88233
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig hoevetje bewaard achter een in de jaren 1960 toegevoegd woonhuis aan de straatkant. Het oorspronkelijke hoevetje bestaande uit een woonhuis met een landgebouw in de boomgaard wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1934 registreert het kadaster de afbraak van het landgebouw in de boomgaard en de omvorming van het woonhuis in een landgebouw; bouw van een nieuw woonhuis (heden gelegen achter het huidige woonhuis van 1960).
19de-eeuwse woonhuisje van verankerde, bruine baksteen afgedekt onder een zadeldak met mechanische pannen. Voorzien van rechthoekige openingen onder betonnen strek; voutekelder en opkamer achteraan confer keldervenster in de zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1934/21.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.