erfgoedobject

Moderne hoeves

bouwkundig element
ID
88236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88236
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moderne hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Nummer. 4. Eén van de "witte boerderijen", gelegen in het voormalige Vrijgeweid. Net als enkele andere verspreid gelegen boerderijen is de moderne hoeve gebouwd volgens het kadaster in 1959 in opdracht van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendommen te Brussel naar het ontwerp van 1953 van architect René Dedeyne uit Torhout. Eenzelfde hoeve staat ter hoogte van de Reigatstraat nummer 1.
Vrij imposant, langwerpig volume opgebouwd uit baksteen, volledig wit beschilderd en afgedekt door een zadeldak met golfplaten. Gebouwd volgens het basisprincipe om alle hoevegebouwen (woning, stallen, bergruimtes, hangar, schuur) te verzamelen onder één dak. Doordacht grondplan: vooraan woondeel met er achter de schuur, een open hangar en verschillende kleine stallen.

Nummer 2, soortgelijke hoeve, van 1959 met T-vormige plattegrond confer Cijnsdreef nummers 4 en 13. Het grondplan is als volgt opgebouwd: vooraan een woongedeelte, gevolgd door een ruime koestal en een schelf (voorraadruimte voor stro et cetera). Vanuit de schelf vertrekt een centrale gang die aan weerszijden is voorzien van stallingen voor de verschillende dieren. Zo kan de bedeling van het voedsel stelselmatig gebeuren via het openen van een halve deur van de stal; men hoeft dus niet langer binnen te gaan.

  • Gemeentearchief Oostkamp, Bouwaanvragen: Ruddervoorde, 1953.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1954/29.
  • Bibliotheek Heemkundige Kring van Ruddervoorde, Krantenknipsels: "De onteigening van het Vrijgeweed te Ruddervoorde en Zwevezele" (13 april 1951) en "Op het Vrijgeweed te Ruddervoorde rezen drie modelhoeven uit de grond" (23 juli 1954).

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moderne hoeves [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88236 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.