Dorpswoningen

Beschrijving

19de-eeuwse dubbelwoonst voorheen gelegen in "De mager bosschen" en heden, door de verbreding van de Proosdijstraat ter hoogte van het kruispunt met de Scharestraat, gelegen op de hoek met de Proosdijstraat. Nummer 18 met voortuintje, bij nummer 20 vervangen door grint.
Nummer 20 volgens het kadaster gebouwd in 1861 in opdracht van André Vandewiele, landbouwer te Ruddervoorde. Bijgebouw achter nummer 20 volgens het kadaster daterend van 1871. Nummer 18 werd in 1875 gebouwd in opdracht van Felix Christiaens-Pectoor, koperslager te Ruddervoorde. Weergave van de bebouwing op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Eénlagige woonhuizen onder een gerenoveerd zadeldak met pannen. Nummer 20 uit 3 traveeën en nummer 18 uit 4 traveeën en 1 travee voor het voormalig stalgedeelte. Geelgeschilderde voorgevel voorzien van sierankers en met vernieuwd houtwerk. Overige gevels witgeschilderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1861/3, 1871/8, 1876/8.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje