Beschrijving

Gaaf bewaarde hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot de 18de eeuw. Gelegen net ten noorden van de Poversbeek in "Het Geley". Weergave van het woonhuis en de schuur bij een kleine vijver op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 (nummer 133). Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), weergave van het woonhuis, de schuur en vermoedelijk ook de stal ten noorden ervan. Omstreeks 1835 eigendom van de weduwe Maroux en bewoond door Alex Verschelde. Weergave van de drie gebouwen op het primitief kadasterplan (circa 1835) met een zuidelijk gelegen bakhuis. Aanduiding met "Ferme" op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854). Eigendom van de familie van Outryve d'Ydewalle in de 20ste eeuw.
Bebouwing rond een centraal erf, te bereiken door middel van de erfoprit met populieren aan de noordzijde. Eénlagig boerenhuis evenwijdig met de straat gelegen onder een zadeldak met pannen. Witgeschilderde verankerde voorgevel. Tussen het woonhuis en de straat ligt de grote dwarsschuur met dubbele dwarse doorrit en stalgedeelte onder een sterk overkragend zadeldak met pannen. De zuidelijke zijgevel van de schuur werd vernieuwd. Kleine stal onder een zadeldak met pannen ten noorden van het woonhuis en de schuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1941/18.
  • Rijksarchief Brugge, Landmetersarchief Peper (16de - 18de eeuw), nummer 400, Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 19e begin (nummer 133).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje