Dorpswoning in cottagestijl

Beschrijving

Aan de straatzijde smalle rijwoning, in 1927 gebouwd voor politiecommissaris Henri Eeckman ter vervanging van een lage dorpswoning. Het huis is stilistisch duidelijk beïnvloed door de cottagestijl confer combinatie van baksteen en wit bepleisterde vlakken met een met (hier licht grijsgeschilderd) pseudovakwerk opgevuld en licht overkragend gevelveld, pannen bedaking met overkragende dakrand. Rechthoekige openingen, op de begane grond onder natuurstenen strek en met respectievelijk één en drie halfronde ontlastingsbogen in staand verband. Voordeur van bovenlicht gescheiden door een natuurstenen kalf. Bewaard houtwerk onder meer vensters met kleine roedeverdelingen in de bovenlichten en op de zolderverdieping. Nummer 16 behoort oorspronkelijk bij nummer 18, doch is na 1980 verbouwd onder meer met inbreng van het grote venster en bepleisterd en geschilderd.
Aan de linkerkant, schuin vóór de woning staat een grenspaal confer infra.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1927/73.