Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Sint-Elooisstraat nrs. 19-21/ Hillestraat. Imposant herenhuis op de hoek van de Hillestraat, mogelijk reeds van circa 1800 cf. aangeduid op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In 1873 krijgt het pand vermoedelijk het 19de-eeuwse uitzicht, wanneer het in opdracht van baron Gustave Pecsteen de Maldeghem (1804-1894), toenmalig eigenaar van het nabijgelegen kasteel "Pecsteen" (cf. Hillestraat nr. 41), wordt herbouwd en gesplitst in twee wooneenheden.
Bakstenen breed huis van zeven + twee (kant Hillestraat) travee├źn en twee bouwlagen onder een schilddak van zwarte, Vlaamse pannen. Een foto van circa 1905 toont een bakstenen lijstgevel, afgezoomd door een bepleisterde fries onder een houten kroonlijst op klossen; wit beschilderde plint en beluikte vensters. Heden is de eigenheid zwaar verstoord door de vernieuwde ingang, schrijnwerk en luiken, vernieuwde dakbedekking met pvc-goot.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1873/6.
GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 60-61.

Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Vanwalleghem, Aagje