erfgoedobject

Café De Knock

bouwkundig element
ID: 88264   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Knock
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Sint-Elooisstraat nr. 53/ Terluchtestraat. Voormalig café "De Knock", ook gekend als "café Boone". Hoekpand gesitueerd op de spie tussen de Sint-Elooisstraat en de Terluchtestraat, gebouwd in 1877 als lage dorpswoning cf. oude foto gepubliceerd door Goethals. Volgens het kadaster is het pand in 1934 verbouwd: uit vergelijking met de foto leiden we af dat de bedaking is vernieuwd, de oorspronkelijke bakstenen gevel is bepleisterd en beschilderd. Bovendien bevindt de voordeur zich tot in de jaren 1980 in de rechtertravee.
Heden hoekpand van vier + drie (kant Sint-Elooisstraat) traveeën onder een schilddak met mechanische pannen en enkele dakvensters. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met imitatievoegen. Vensteropeningen onder granito strekken die ter hoogte van het kalf over de gevel worden doorgetrokken. Recente dubbele deur in de linkertravee. Verankerde, bakstenen achtergevel. Bijbouw aan de kant van de Terluchtestraat thans gebruikt als garage, laag bakstenen volume onder een pannen dak.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1878/6, 1934/14.
GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 71.
VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 10.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Café De Knock [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88264 (Geraadpleegd op 25-09-2020)