erfgoedobject

Notariswoning Vercruysse

bouwkundig element
ID: 88271   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88271

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sint-Elooisstraat nr. 78. Voormalige notariswoning Vercruysse cf. de bewoner van de woning tot in de tweede helft van de 20ste eeuw. Vrijstaande burgerwoning, gelegen in een ruime tuin, van de straat afgescheiden door een halfhoge, bakstenen muur met een hekken met granaatappels. De woning is samen met een achterbouw gebouwd in 1878 in opdracht van notaris Edmond Wyffels op grond die hij afkocht van kanunnik Jozef Andries (cf. Kanunnik Andriesstraat). Reeds in 1881 worden volgens de gegevens van het kadaster de woning en het bijgebouw uitgebreid en onderling met mekaar verbonden cf. huidige toestand. In juli 1895 wordt de woning met tuin aangekocht door notaris Alidoor Vercruysse. In 1907 bouwt hij een broeikas links van de woning.
Neoclassicistische dubbelwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met zwarte pannen. Baksteenbouw aan de straatzijde afgewerkt met een bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel. Neoclassicistische geveluitwerking cf. kordonlijsten, begane grond met imitatievoegen, panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag, geprofileerde vensteromlijstingen, kroonlijst met als leeuwenkopjes uitgewerkte modillons. Bewaard houtwerk o.m. T-ramen, luiken en voordeur met deurrooster en bovenlicht met geometrische roedenverdelingen. Ingang op enkele treden en geflankeerd door een voetenschraper. Volledig blinde linkerzijgevel.
Rechts is tegenaan de woning een bijgebouw van één bouwlaag gebouwd met soortgelijke voorgevel, doch met lagere openingen.
Achteraan bevindt zich een voormalige (auto?)bergplaats, heden omgevormd tot woning. Lage baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Ritmerende lisenen met tussenin vermoedelijk telkens een inrit. Tegenaan de afscheidingsmuur zit in het voetpad een betonnen paaltje ingewerkt, wit beschilderd met beschilderd opschrift "7".

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1878/16, 1881/13, 1896/10, 1907/10.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale legger, artikels 1151 en 1183.
GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 72-73.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Notariswoning Vercruysse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88271 (Geraadpleegd op 01-12-2020)