erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID
88274
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88274

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Fraaie cottagevilla van 1926 gebouwd voor notaris Georges De Bouck en gelegen in een tuin die van de straat is gescheiden door een lage bakstenen muur met ezelsrug en pilasters, waartussen een smeedijzeren hekken. Villa opgetrokken met gevarieerd gebruik van oranje en geelachtige baksteen. Typisch onregelmatig grondplan confer erkers, torenachtige uitbouw, balkon en overdekt portaaltje met trappen. Vrij steile dakstructuur doorbroken door puntgevel, wolfseind, hoge schoorsteen en dakvenster, en met lichte overkraging op een houten kroonlijst met klossen; portaal en uitbouw bedekt met oranje leien. Vensters met arduinen strekken en vaak drie- à vierlichtstructuur; ook oculus en halfrond balkonvenster. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdelingen in het bovenlicht, geschilderd in blauw en wit.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1926/31, 1928/31.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88274 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.