Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand langs de inrit naar het dieper in gelegen rustoord. Woonhuis met smis gebouwd in 1899 in opdracht van koperslager Felix Christiaens. Later wordt de woning verkocht aan bloemist Jules Schrauwen-Van Wanzeele, die in 1932 de oude smis verbouwd tot broeikas en in het verlengde ervan nog een tweede broeikas bijbouwt. Deze laatste wordt volgens het kadaster al in 1934 terug afgebroken.
Historiserende woning met trapgevel. Vrij imposant diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Van sierankers voorziene, bruine baksteenbouw in combinatie met oranje baksteen voor de omlijstingen van de openingen, de treden van de trapgevel, de als korte banden over de voorgevel doorgetrokken onder-, tussen en bovendorpels, en de kordonlijsten tussen de bouwlagen. Witgeschilderde en bepleisterde plint. Restant van een vlaggenmasthouder. Zijgevel afgeboord door dubbele muizentandfriezen en rood beschilderde gootlijst. Klein oculus. Segmentboogvensters met vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1899/10, 1932/16, 1934/16.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, artikel 1832.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje