• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen

Beschrijving

Sint-Elooisstraat nummers 91 en 95: typische lage dorpswoningen van 1896 gebouwd in opdracht van ridder Emmanuel van Outryve d'Ydewalle en uitgebaat als herberg door brouwer Jan Dewulf. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

Nummer 91 met bewaarde indeling van vijf traveeën met een centrale deur. Licht getoogde openingen. Onder de kroonlijst, bakstenen lijst voor herbergnaam. Zijgevel met radvenstertje.
Nummer 95, ingrijpend verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw onder meer het vervangen van de vensters en de centrale voordeur en het terugbrengen van de indeling tot drie traveeën. Evenwel bewaarde naamfries en radvenstertje in de zijgevel.

Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1896/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje