erfgoedobject

Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
88290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88290

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van Ruddervoorde staat in een perkje op het kruispunt van de Torhoutsestraat met de Hofstraat.

Historische beschrijving

Gedenkteken voor de militaire doden uit Ruddervoorde van de Eerste Wereldoorlog, waarop later de namen van de doden van de Tweede Wereldoorlog werden toegevoegd. Op de plaats waar het gedenkteken werd opgericht, stonden huisjes die tijdens de oorlog door een obus werden vernield.

Voor de organisatie van de inhuldiging van het gedenkteken werd een comité opgericht. De onthulling vond plaats op 28 augustus 1921, onder massale belangstelling. Er waren vertegenwoordigers van vele afdelingen oud-strijders aanwezig. Tijdens deze plechtigheden werd een vlag voor de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) ingewijd en overhandigd. Foto's van tijdens de inhuldiging en later tonen dat het de bedoeling was het voetstuk van het gedenkteken te bedekken met aanplantingen. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stond naast het gedenkteken een kanon, dat als oorlogsbuit werd tentoongesteld.

Het gedenkteken is van de hand van Karel Laloo, die toen in dienst was bij het atelier van Gustaaf Pickery. Hij vervaardigde verschillende oorlogsgedenktekens – waarvan een deel in het atelier Gustaaf Pickery – voor de gemeentes Ruddervoorde, Maldegem, Deerlijk, Watou, Damme en Brugge (plein Jeruzalemkerk).

Beschrijving

Gedenkteken geplaatst in een grasperk met aanplantingen, waaronder buxus en imposante linde.

Vlakke sokkel met bovenaan schuin aflopende zijde, met erop een smal trapeziumvormig blok. Hierop staat een beeld in witte natuursteen van een soldaat met helm, die het levenloze lichaam van een jonge man in burgerklederen ondersteunt.

Op de sokkel: op de voorkant bovenaan 'AAN / DE GESNEUVELDEN / VAN DEN / GROOTEN OORLOG / 1914†1918 / DE DANKBARE GEMEENTE / RUDDERVOORDE'; op de zijkanten de namen van gesneuvelden W.O. I; op de voorkant onderaan '1940†1945', gevolgd door de namen. Uitgehouwen, rood beschilderde letters.

Uitvoering: Karel Laloo

H. 343 x Br. 205 x D. 218 cm

  • JACOBS M., "Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen", Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • “Lexicon van Westvlaamse Beeldende Kunstenaars” (Deel 3). Kortrijk, Vereniging voor Westvlaamse Schrijvers, 1994.
  • ENGELEN C. & MARX M., “Beeldhouwkunst in België vanaf 1830”. Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2002.
  • DE VLEESCHOUWER F., "Vijf West-Vlamingen. Bijdragen ter belichting van den Westvlaamschen Kultuur-Adel". Kortrijk, Uitgave Steenlandt, s.d.
  • GOETHALS L., "Ruddervoorde. Vroeger en nu". Roeselare, Den Wijngaert, 1980.
  • "Ruddervoorde. Heemkundige Kring. Kalender 1995. Oude prentbriefkaarten van ons dorp." Ruddervoorde, Heemkundige Kring, 1995.
  • "Ruddervoorde. Kalender 1996. Oude prentbriefkaarten van ons dorp". Ruddervoorde, Heemkundige Kring, 1996.
  • ARCHIEF HEEMKRING RUDDERVOORDE, Foto's inhuldiging.
  • ARCHIEF GEMEENTE OOSTKAMP,map 642.5 ("Onthulling van oorlogsgedenkteken 28-8-1921").

Bron     : Beschermingsdossier DW002458 (2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88290 (Geraadpleegd op )