erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
88299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88299

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoonst bij de Brouwerij Degomme
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning bij de Brouwerij Degomme, brouwer van de bekende Munckpils, gelegen in gehucht Krikske. Ook al vermeldt het eigenaarsregister bij het primitief kadasterplan (circa 1835) reeds brouwer Jan Andries als eigenaar van een daar bestaande brouwerij, toch wordt in de literatuur geschreven dat de brouwerij onder de naam "Brasserie St. Michel" in 1892 wordt opgericht door René Capelle. In 1912 wordt de brouwerij overgenomen door Julien Degomme. Een foto van circa 1920 toont een éénlaagse brouwerij onder zadeldaken met een hoge schoorsteen, naast de woning van de brouwersfamilie. In 1932 laat Degomme de zaak over aan zijn zoon Alfred en schoonzoon Louis De Quinnemar, die het in 1960 overlaten aan hun zonen. In 1982 wordt de brouwerij definitief overgenomen door brouwerij Haacht en de gebouwen worden in 1997 gesloopt.
Ter vervanging van de voormalige brouwerswoonst, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen (confer oude foto van circa 1920), wordt volgens het kadaster circa 1932 de huidige vrij imposante, vrijstaande villa met cottageallures gebouwd, gelegen in een tuin. Licht oranje baksteenbouw op een vrij hoge arduinen plint onder een afwisselend dakenspel bedekt met zwarte, Vlaamse pannen en overkragende dakranden. Typerend verspringend grondplan confer doorgetrokken erkers en uitbouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1932/5.
  • Provinciale bibliotheek Tolhuis Brugge, Ruddervoorde, Iconografie.
  • BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummer 39.
  • GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 48-49.
  • VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 5.
  • VERHAEGHE A., Brouwerij Tanghe. St.-Antonius Ruddervoorde, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 1.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88299 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.