Villa Ter Munken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Munken

Beschrijving

Villa "TER MUNKEN" confer belettering boven het toegangsportaal, gelegen in gehucht Krikske. De woning werd in 1931 gebouwd voor Louis De Quinnemar, die door het kadaster wordt vermeld als "handelaar". Naar verluidt was De Quinnemar vanaf 1932 mede-eigenaar van de ten noorden gelegen Brouwerij Degomme (confer nummer 60).
Vrij imposante, vrijstaande villa gelegen in een tuin die van de straat is afgescheiden door een lage bakstenen muur met ezelsrug tussen halfhoge pilasters met onderaan versneden en bovenaan deels afgeronde bekroning. Tussen de pilasters is een zwartgeschilderd art-decogetint hekwerk bevestigd met telkens een centraal, witgeschilderd "S"-motief. Villa stilistisch geïnspireerd enerzijds door de cottagestijl (afwisselend dakenspel, onregelmatig grondplan met in- en uitsprongen, combinatie van baksteen en gecementeerde gevelvlakken) en anderzijds met lichte art-deco-invloeden confer ingang met afgeschuinde bovenhoeken, de in de noordgevel hoger doorgetrokken travee et cetera. Licht oranje bakstenen villa. Bewaard houtwerk onder meer witgeschilderde kroonlijst op klossen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1931/13.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje