Samenstel van twee gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee gekoppelde woningen gelegen op de hoek met de Papenhoekstraat in de wijk Krikske. Woonhuizen van het dubbelhuistype gebouwd in 1948 door metser Jules Desmet; de gevels worden getypeerd door het gebruik van gevarieerde, (geglazuurde) baksteen. Mogelijk bij nummer 68 bewaarde oudere kern, want reeds op het primitief kadasterplan (circa 1835) staan twee kleinere, gekoppelde huizen afgebeeld. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken, bij nummer 68 met verankerde en gecementeerde zijgevel met imitatievoegen. Voorgevels van gele (nummer 68) of oranje (nummer 70) baksteen op een plint van zwarte geglazuurde baksteen. De rechthoekige openingen zijn voorzien van een arduinen lekdrempel en een geriemde omlijsting van afwisselend oranje/gele/zwarte baksteen. Nummer 70 bewaart zeker nog het oorspronkelijk schrijnwerk, op de begane grond met smalle roeden in het bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1948/11.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Het ensemble is verstoord: bij nummer 68 werd de gevel vernieuwd met verlies van erfgoedwaarde en nummer 70 bewaart niet langer het oorspronkelijke schrijnwerk.

Auteurs: Jacobs, Els