erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
88314
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88314

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Torhoutsestraat nr. 260/ Neerstraat. Hoekhuis gelegen op de hoek met de Neerstraat in de wijk Baliebrugge. De woning is gebouwd in 1910 voor metser Leopold Leliaert en in 1911 wordt de woning opgesplitst in twee wooneenheden (cf. huidige toestand) en voorzien van bijgebouwen achteraan.
Verankerde baksteenbouw van vier traveeën + afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen en lichte knik. De voorgevel is afgewerkt met een bepleisterde en lichtgrijs beschilderde plint; bruine baksteen gecombineerd met een witte natuursteen voor de kordonvormende, doorgetrokken lateien, de geriemde vensteromlijstingen op de begane grond en de diamantkoppen en mascarons van de overige, licht getoogde vensters. Vernieuwd schrijnwerk. Een keldervenster in de zijgevel verraadt de aanwezigheid van een kleine opkamer achteraan. Overal vernieuwd schrijnwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1910/10, 1912/49.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88314 (Geraadpleegd op 28-02-2021)