erfgoedobject

Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
88315
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88315

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gelegen rechts van woning nummer 267. De kapel is gebouwd in 1945 naar aanleiding van de terugkeer van Joseph Vandermeersch, toenmalig eigenaar van de naastgelegen woning, als politiek gevangene na de Tweede Wereldoorlog. Kapel van oranje baksteen afgedekt door een pannen zadeldak met ijzeren kruis op de nok. Voorgevel met arduinen gevelsteen gevat in een geriemde bakstenen omlijsting en met opschrift "UIT DANK/ AAN/ O.L.V./ 1942-1945", boven een rondboogvormige ingang. Bepleisterde en blauwgeschilderde achtergevel met beschilderd opschrift "O.L.V./ WERELDKONINGIN/ B.V.O." boven een rondboognis met daarin een Onze-Lieve-Vrouw met op de voet het opschrift "GLORIOSA REGINA MUNDI".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Er stond een fout in de oorspronkelijke tekst. De teruggekeerde krijgsgevangene is Joseph Vandermeersch, en dus niet Vermeersch. Hij was grootvader van degene die ons mailde, ik heb nog veel meer info over hem in de periode 42-45 mocht je dat willen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88315 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.