erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
88318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88318

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Torhoutsestraat nr. 338. Hedendaagse woning gelegen in het zuiden van de wijk Baliebrugge, opgetrokken in 2001 naar een ontwerp van het architectuurburo Govaert en Vanhoutte (Sint-Michiels-Brugge). Gebouwd als kijkwoning met geïntegreerde showroom, doch reeds in 2006 vertikaal opgesplitst in twee wooneenheden met nieuw ontwerp voor een tweede ingang voor de linkerhelft van het gebouw.
Industriële metaalconstructie van enkel beton, staal en glas. Voor de inplanting speelt de architectuur in op het aflopende terrein naar de bedding van de Velddambeek: de gelijkvloerse verdieping zit een halve verdieping onder de grond. Rechterinkom is een apart houten volume; inkom van beide woningen onder galvanisé luifel. De voormalige leef- en kijkruimte is thans opgedeeld en behoort nu deels tot beide wooneenheden. Rechterwoning met een ruime garage die toelaat om met de wagen in de leefruimte te rijden. De volledige leefruimte met gepolierde betonvloer bezat centraal een binnenvijver, die tot ver in de tuin werd doorgetrokken. Verdiepingen met vides, wat resulteert in een dubbelhoge leefruimte. Bureel, slaap- en badkamer werden volledig beglaasd, waardoor de leefruimte nog theatraler lijkt. De achtergevel is volledig naar het landschap opengewerkt.

www.govaert-vanhoutte.be/p07.html


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88318 (Geraadpleegd op )