Hof te Nieuwenhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Nieuwenhove

Beschrijving

Zogenaamd Hof te Nieuwenhove; onder deze benaming bekend sinds 1428. Voorheen afhankelijk van de abdij van Lobbes. Heden ook wel zogenaamd "De Vos" (vorige eigenaar). Geïsoleerd gelegen midden de velden en bereikbaar via een veldweg met 19de-eeuws kapelletje bij begin van domein.

Zeer ruime gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen en golfplaten), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseide binnenplaats. Huidige gebouwen grosso modo daterend uit midden 18de eeuw en 19de-20ste eeuw, doch vaak met oudere kern, merkbaar aan de binnenin opnieuw blootgelegde (hergebruikte?) materialen. Poortgebouw onder zadeldak, ten zuidwesten tussen langsschuur en stal, met korfboogpoort waarboven pseudofronton; muuranker met kram en krul en jaartal 1775 door middel van muurankers aangebracht boven de schuur- en inrijpoort.

Woonhuis van tien ongelijke traveeën en anderhalve verdieping (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) met klokkenruitertje en weerhaan. Naar verluidt in zijn huidige vorm daterend van 1806, doch met oudere traditionele kern, voornamelijk in het noorden, en westzijde (onder meer behouden troggewelven en balkenlagen met geprofileerde sloffen voor moerbalken). Vernieuwd parement met aangepaste rechthoekige muuropeningen (20ste eeuw). Deur met afgeronde posten; vier halfronde stoeptreden. Bewaarde sporen van een kruiskozijn in de achtergevel en een volledig houten kloosterkozijn wijzen eveneens op oudere kern.

Aanleunende stal van twee traveeën onder laag dak (Vlaamse pannen); steekboogdeuren (19de eeuw). Zuidwestelijke stal met hooizolder: vier traveeën met steekboogvormige en rechthoekige muuropeningen (19de eeuw?). Rechter zijpuntgevel bewaart muurvlechtingen aan straatzijde. Grote langsschuur (Vlaamse pannen) met verschillende soorten muurankers, onder meer met kram en krul, hergebruikte lelie-ankers. Zijpuntgevels met aandaken, topstukken, muurvlechtingen. Zuidwestelijke zijpuntgevel met mooi jaaranker 1(7)79 in top; korfboogpoort. Aan erfzijde: steekboogvensters en wagenhuis onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Aanleunende smallere stal van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. Onder lager dak (Vlaamse pannen) met haaks gedeelte; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Rechter zijpuntgevel met aandak op schouderstokken, topstuk, muurvlechtingen (midden - laatste kwart 18de eeuw).

Noordoostelijke schuur met rechthoekige veldpoort onder hoog dak (Vlaamse pannen); overstek boven de bespijkerde poort; linker aandak op schouderstukken, topstuk en muurvlechtingen. Oostelijk stalletje van twee traveeën onder sterk hellend dak (Vlaamse pannen); hergebruikte sierankers, rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle