Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Woning van circa 1880 gebouwd voor metser Henricus Leliaert. Later bewoond door koster Vansteenkiste en vanaf de Tweede Wereldoorlog in gebruik als "GEMEENTEHUIS" confer natuurstenen plaat met opschrift, ter vervanging van het gemeentehuis op de Markt (confer nummer 2). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Roodgeschilderde, bepleisterde lijstgevel gecombineerd met natuursteen voor de deuromlijsting, geblokte ontlastingsbogen en de kordonvormende lekdrempels. Breukstenen plint. Licht getoogde openingen met geblokte ontlastingsbogen. Ingang in derde travee met bewaarde houten deur met deurrooster en bovenlicht met smalle roedeverdelingen; voetenschraper. Linkertravee met kleine, dubbele poorttoegang. Boven de poort, vooruitspringende, arduinen console waarboven een in de gevel ingewerkt rondboognisje zit met glas afgedekt, en voorzien van een Mariabeeld. Bewaard schrijnwerk.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1885/106.
GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 53.
VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 4.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)