erfgoedobject

Openbare begraafplaats

bouwkundig element
ID
88324
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88324

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openbare begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers aan het uiteinde van een zijtracé in de Vrijgeweidestraat, dat eigenlijk in het verlengde loopt van de Claeysstraat. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag. Aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve (Koninklijk Besluit van 12 december 1935) en in de jaren 1940.
Paden tussen de rechthoekige perken met losse verharding. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie. In drie delen verjongend basement van oranje baksteen, telkens afgeboord door een (sterk verweerde) simililaag; op het middelste blok is een arduinen gedenksteen ingewerkt met als opschrift "GODVRUCHTIG AANDENKEN/ VAN E. H. MARCEL/ VANDEN WEGHE/ EERSTE PASTOOR/ DEZER PAROCHIE/ VAN 12-2-1935/ TOT 31-1-1947/ DAN BENOEMD TE HOUTHULST/ EN ER OVERLEDEN/ DAN 30-5-1950/ HY RUSTE IN VREDE". Bovenaan een eenvoudig houten kruis.
Aan de westkant enkele arduinen grafstenen van oud-strijders en een centraal herdenkingsteken; bakstenen plint van oranje baksteen bekroond door een arduinen plaat met conisch volume waarop inscriptie en opgesomde namen van gesneuvelden; bovenaan kruis. Er achter, vlaggenmast. Voorts urnenmuur en strooiweide. Eén gietijzeren kruis van 1943.

  • DEWULF K., 50 jaar parochie St. Godelieve-Ruddervoorde, in De Merel, jaargang 16, nummer 4, 1986, p. 28.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Openbare begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88324 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.