Vrije Basisschool Baliebrugge, Afdeling Vrijgeweide (confer Torhoutsestraat nummer 268), deel uitmakend van de Vrije Basisscholen Groot-Oostkamp-Zuid. Schooltje gelegen op de hoek met het Baliebruggeplein en de Pastoor Vanden Weghestraat. Bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. Aan de kant van Baliebruggeplein, op de hoek van de ommuurde speelplaats bevinden zich de openbare toiletten. Schoolgebouwen en openbare toiletten volgens het kadaster in gebruik genomen in 1955.
Historiek
In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie op een perceel dat eigendom is van de kerkfabriek een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de Beernemse architect Jan Callant. Meteen wordt op een apart perceel een pastoriewoning gebouwd voor en van onderpastoor Jozef Devisschere, eveneens door dezelfde architect (confer Torhoutsestraat nummer 304). De noodkerk/feestzaal wordt in 1939 geregistreerd door het kadaster; voordien gingen de liturgische vieringen door in de kloosterkapel. Bouw onder E.H. Marcel Vanden Weghe. De feestzaal doet ook dienst als noodkerk confer opschrift op de straatgevel.
In 1955 registreert het kadaster de bouw van de aanpalende L-vormige vleugel, naar een ontwerp van de Oostendse architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek van Sint-Godelieve de noodkerk verbouwen tot feestzaal. In 1976 wordt de oorspronkelijk in jongens- en meisjesschool opgesplitste school gefusioneerd.
Beschrijving
Voormalige feestzaal. Dwars op de straat gebouwde baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Straatgevel uitgewerkt als puntgevel met typerend materiaalgebruik met name bruine baksteen met plint, deuromlijsting en ontlastingsbogen van oranje baksteen. Boven de plint, arduinen steen met inscriptie "J. CALLANT/ ARCHIT.-BEERNEM". Centrale rondboogpoort in afgeschuinde omlijsting geflankeerd door twee rondboogvensters. Boven beide zijvensters, twee rechthoeken gevormd door oranje bakstenen met links beschilderd opschrift "NOODKERK" en rechts "H. GODELIEVE". Boven de poort, groot halfrond venster verdeeld door twee arduinen penanten en met ontlastingsboog van oranje baksteen. In het topstuk is een arduinen kruisbeeld gevormd.
- Gemeentearchief Oostkamp, Bouwvergunningen: Ruddervoorde, 1959.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1939/32, 1955/66.
- DEWULF K., 50 jaar parochie St. Godelieve-Ruddervoorde, in De Merel, jaargang 16, nummer 4, 1986, p. 28.