Vrij afgelegen wegkapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens De Grande is de kapel opgericht "omdat er spokerij rond de hoeve zou gebeurd zijn". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vermeld als "Verhoogens Kapelle", wat volgens De Flou verwijst naar de eigenaar van de nabijgelegen hoeve die Verhooghe heet. Op de kaart van het Militair cartografisch Instituut van circa 1880 aangeduid ter hoogte van de "2e Brne". Gerestaureerd in 1974, vermoedelijk naar aanleiding van het rechttrekken van de Westkantstraat. Bakstenen pijlerkapel op betonnen basement, afgedekt door een zadeldakje van betonnen dekstenen. Rondboognis afgesloten door een getralied deurtje. Bepleisterde en licht geschilderde nis met op altaartje Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kolom 266.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Wegkapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88336 (geraadpleegd op ).