Hoeve met losse bestanddelen die reeds voorkomt op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729: twee parallel gelegen landgebouwen dwars op de straat georiënteerd, liggen op een beboomd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1835), weergave van dezelfde volumes, dat is een woonhuis met zuidelijker gelegen langwerpig landgebouw en een klein bakhuis. De eigenaar op dat ogenblik is landbouwer Jan Vaneenooghe. In 1899 wordt in opdracht van de nieuwe eigenaar, Paul Van Caloen de Basseghem uit Koolkerke, het bestaande woonhuis afgebroken en vervangen door de huidige woning, en op de plaats van het bakhuis wordt een schuurtje gebouwd.
Hoeve bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant met twee achtergelegen landgebouwen. Verankerde baksteenbouw onder rode pannen daken met lichte overkraging, door de dichte hagen rondom het erf moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Eénlaags boerenhuis van vermoedelijk drie traveeën; licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk onder meer luiken. De westgevel van de lange schuur, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, is in de 20ste eeuw herbouwd.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1900/15.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: kadastrale legger, artikel. 471 en 1233.
Rijksarchief Brugge, Landmetersarchief Peper (16de-18de eeuw), nr. 401: Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 4e en 5e begin.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)