Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Heden twee dubbelwoonsten van anderhalve bouwlaag, schuin ten opzichte van de Kortrijksestraat gelegen, op de hoek met de Rooiveldstraat. Teruggaand tot de 18de-eeuwse herberg "d'heirbeirgke de blauwe croone" confer aanduiding van het complex op een kaart van circa 1770 uit het Rijksarchief te Brugge. Tevens weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op het primitief kadasterplan (circa 1835). In de tweede helft van de 19de eeuw, eigendom van hoefsmid Pieter Delafontaine, die ook eigenaar was van een wat verderop gelegen schuur en smidse (nummer 416). Volgens het kadaster splitsen zijn kinderen de voormalige herberg in 1907 op in twee huizen.
Baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met pannen. Witgeschilderde en bepleisterde voor- en achtergevels. Deels gewijzigde vensteropeningen en vernieuwd houtwerk. Bij nummer 403 bewaarde licht getoogde bovenvensters. Lager aangebouwd volume tegen zijgevel van nummer 401, eveneens onder zadeldak met pannen.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1907/1.
Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nr. 168: Kaart van de bossen van de kartuizers van Brugge, gelegen te Waardamme, circa 1770.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De rechtse woning (voorheen nummer 403) werd gesloopt en vervangen door een grootschalige nieuwbouw. Nummer 401 onderging aanpassingen, waardoor de herkenbaarheid en erfgoedwaarde verloren ging.
Informatie verkregen van intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Raakvlak IOED Brugge & Ommeland (22 december 2022).