erfgoedobject

Handelspand met achterliggend grootschalig magazijn

bouwkundig element
ID
88363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88363
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen meubelfabriek van Adolf Bauwens, genaamd de "Oude Fabriek", voor de fabricatie van kleine meubelen. De bouw van de woningen aan de Kortrijksestraat, een bijgebouw langs De Knok en de achter de huidige nummers 398-412 gelegen fabriekshal dateert volgens het kadaster van 1948-1949; Heden voedingswaren Vanhauwaert confer opschrift op voorgevel. Gebouwd samen met nummer 408 confer gelijkaardige gevelopbouw.
Huis aan de straatkant (nummer 410-412) bestaande uit twee traveeën en drie bouwlagen. Oranje baksteenbouw op arduinen plint onder plat dak. Gevelopbouw geritmeerd door een centrale en twee flankerende hoger opgetrokken lisenen. De centrale, overhoeks uitgewerkte liseen benadrukt het portaal. Brede vensterregisters, omgeven door baksteenlagen. Vernieuwd houtwerk. Dieper in gelegen aanpalend volume aan de kant van De Knok. Eenvoudige bakstenen achtergevel met verscheidene rechthoekige vensters met betonnen lateien. Het achterliggende bijgebouw aan De Knok wordt vandaag gedeeltelijk gebruikt als garage: verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met aan de oostzijde een trapgeveltje met laadluik, openingen voorzien van betonnen lateien. Achterliggende, grootschalige werkplaats.
Nummer 408, in oorsprong soortgelijke woning die echter later volledig is bepleisterd en witgeschilderd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1948/15.
  • STROBBE L., DENOLF J., Waardamme: een modelgemeente op het platteland, Waardamme, 1971.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand met achterliggend grootschalig magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88363 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.