erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88374

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine, midden-19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kleine, midden 19de-eeuwse hoeve gelegen ter hoogte van een lichte knik in de Rooiveldstraat, doch site teruggaand tot de 18de eeuw. De hoeve hoort - vermoedelijk van oudsher - bij het nabijgelegen kasteel "Rooiveld" (confer nummer 107-109). De bebouwing bestaat uit een kleine woning met ten oosten een naastgelegen stalgebouw. Met gras begroeid erf, omzoomd door een moerbeihaag.
Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), zijn twee losse gebouwtjes afgebeeld, waarvan ééntje gelegen aan de straatkant. Tussen het laatste kwart van de 18de eeuw en circa 1835 wordt het bouwwerk aan straatkant afgebroken confer niet langer weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Het resterende gebouwtje is omgeven door een boomgaard en paalt in het oosten aan twee percelen die beide worden omschreven als land. Ten noorden is een kleinere tuin. Circa 1835 eigendom van Pieter de Melgar en verpacht aan een zekere Frans Verbiest. In 1849 vermeldt het kadaster een "totale reconstructie" op de locatie van het gebouwtje in opdracht van Pieter de Melgar. Mogelijk gaat het echter om een grondige verbouwing/uitbreiding van het bestaande woonhuis (met behoud van de oudere kern ?). De stal dateert eveneens van 1849.
Eénlaags boerenhuis van vijf traveeën; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Witgeschilderde voorgevel op een gepekte plint. Centrale voordeur tussen beluikte vensters voorzien van vernieuwd houtwerk. Vrijstaande stal, in het verlengde van het woonhuis gelegen. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen. Staldeur met bovenliggend laadluik in zuidelijke zijgevel. Houtwerk groengeschilderd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1849/5.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1120: Figuratieve kaart van eigendommen (sectie A, E en F), 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Archief Moentack de Melgar, nummer 2147: Figuratieve kaarten en plannen, Plan van eigendom te Waardamme en Papenvijvers, eigendom van P. de Melgar, s.d.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Rooiveld

  • Is deel van
    Rooiveldstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.