18de-eeuwse beerput

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse beerput

Beschrijving

Naar verluidt 18de-eeuwse beerput, gelegen in het zuiden van het beboste gedeelte van het natuurgebied Doeveren, ten westen van de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403/A17). Volgens de literatuur opklimmend tot de 18de eeuw. De beer wordt 's nachts met paard en karteel overgebracht naar het platteland, waar het in voorraadputten wordt gestort. Tijdens de zaaitijd kunnen de landbouwers hiermee hun schrale akkers (arme zandgronden) bemesten. Grote put van ongeveer 6 bij 8 meter en anderhalve meter diep (70 m3), met stenen bekleed. Het bovengrondse metselwerk is afgebroken.

• DE SCHRIJVER G., Doeveren wandelpad, Brugge, 2003.
  • users.telenet.be/andre.vanhevel/doeveren.htm