erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
88378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88378
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige boerenarbeiderswoning uit de 19de eeuw met eertijds geïncorporeerde stalling, gelegen op de hoek met de Ooststraat. Bouw volgens het kadaster van een huis, gebouw en 'plaets' in opdracht van koopman Franciscus Blomme in 1869 en in gebruik genomen in 1878; horend bij een wat verderop en noordelijk gelegen hoeve (reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835). Achteraan gelegen stalgebouwen aan de Sijslostraat en de Ooststraat. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Woongedeelte van het dubbelhuistype waarvan de openingen met vernieuwd houtwerk. Stalgedeelte met deels gedichte opening aan de straatkant en laadluik in de zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1869/4.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.