• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Voormalige, eind 18de-eeuwse hoeve, bestaande uit een woonhuis met dwars gesitueerde stalvleugel, eertijds gelegen ten zuiden van het voormalige kasteel "Doeveren" (confer nummer 194), heden aan de rand van het gelijknamige natuurgebied. Bereikbaar via een zijarm van de oorspronkelijke Sijslostraat, die sinds de jaren 1970 vlakbij een viaduct over de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403/A17) is gelegen.

Weergave van een dwars op de straat gelegen woonhuis met een bijhorende schuur aan de straatkant en een achterliggend bakhuis op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op een kadastrale kaart van circa 1800 met de toestand van 1773, bewaard in het Rijksarchief te Brugge.

De bestaande hoeve wordt volgens de gegevens van het kadaster omstreeks 1863 tussen beide volumes uitgebreid met een nieuwe woning in opdracht van Camille Rotsart de Hertaing. Het oude woonhuis (huidige stalling) wordt in 1882 omgevormd tot stallen. De schuur aan de straatkant wordt afgebroken in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Beschrijving

Aan straatkant gelegen, éénlaagse woning van zeven traveeën onder een licht geknikt en licht overkragend zadeldak bedekt met blauwgesmoorde, Vlaamse pannen. Oranje baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van gele baksteen voor de geprofileerde, spitsboogvormige omlijstingen van de deur- en vensteropeningen. Bovenlichten van de vensters en de deur verfraaid met bloemvormige roedeverdelingen. Bedaking met twee dakvensters gedecoreerd met een houten bekroning. Rechts, verbouwde zijgeveltop confer ander metselwerk. Achterliggende (paarden)stallingen, dwars op het woonhuis georiënteerd. Baksteenbouw onder een zadeldak met oranje en blauwgesmoorde pannen. Gevel aan de zijde van het erf met verscheidene staldeuren.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1863/5, 1885/18, 1941/9.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1868: Figuratieve kaart van een hofstede en gronden onder de heerlijkheid Jonkersambacht, "Het Hooge" genoemd, Waardamme, eigendom van J. Verschuere, circa 1800 (kopie).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje