19de-eeuwse woning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostkamp
Deelgemeente Waardamme
Straat Sijslostraat
Locatie Sijslostraat 192, Oostkamp (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostkamp (adrescontroles: 17-10-2007 - 17-10-2007).
  • Inventarisatie Oostkamp (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse woning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Sijslostraat nr. 192. Verzorgde woning opklimmend tot het einde van de 19de eeuw, gelegen op de rand van natuurgebied Doeveren, ten zuiden van het voormalige, gelijknamige kasteeldomein (cf. nr. 194). Sinds de aanleg van de autostrade Brugge-Kortrijk (E403/A17) in de loop van de jaren 1970 ligt de hoeve aan de voet van een viaduct over die snelweg en loopt de autostrade pal achter het gebouw.
Volgens het kadaster wordt het woonhuis gebouwd in 1881 in opdracht van Louis de Thibault de Boesinghe, toenmalige eigenaar van het ten noorden gelegen kasteeltje "Doeveren" (cf. nr. 194). In 1910 laat Edgard de Thibault de Boesinghe het bestaande woonhuis uitbreiden in zuidelijke richting (cf. verbroken gevelritmering) en een achterliggend bijgebouwtje optrekken. Thans bouw van twee bakstenen hoekpijlers vóór de woning.
Langwerpig, éénlaags woonhuis van zeven traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Bruinachtige baksteenbouw op plint van bruine baksteen en met gebruik van gele baksteen voor de licht getoogde strekken en voor enkele decoratieve elementen o.m.onder de daklijst en de als banden over de zijgevel doorgetrokken onderdorpel. Lichte invloed van de cottage-architectuur in de licht overkragende bedaking met fraai gesculpteerd, beschilderd, houten windbord. Ingang in de derde travee geaccentueerd door de dakuitbouw met oculus onder een zadeldakje met dito fraai windbord. Gevelritmering door een penant in licht risaliet; regelmaat onderbroken na de vijfde travee, vermoedelijk door de uitbreiding van het oorspronkelijke volume in het begin van de 20ste eeuw. Zijgevel met rondboogvormig venster. Overal jammerlijk vernieuwd houtwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1882/1, 1910/1.
STADSARCHIEF BRUGGE, Collectie Janssens de Bisthoven, nr. 181: Onroerende goederen, Communes de Waardamme (Sections B et C) et Lophem (Section D), s.d.
STADSARCHIEF BRUGGE, Collectie Janssens de Bisthoven, II47: Plans cadastraux manuscrits, cartes, généalogies, Loppem-Oostkamp-Waardamme, s.d.

Bron: Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sijslostraat (Waardamme)

Sijslostraat (Oostkamp)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.