erfgoedobject

Dorpswoning met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
88386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met bijgebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Woonhuis met aanpalend bedrijfsgebouw en achtergelegen stal, het geheel daterend van "1933" confer jaarsteen in de voorgevel van het bedrijfsgebouw. Volgens het kadaster gebouwd in opdracht van handelaar Remi Deketelaere, na aankoop van de grond op 1 februari 1932. In 1935 wordt de achterliggende stal uitgebreid met een dwars volume aan de zuidkant en in 1942 wordt de stal aan de noordzijde uitgebreid met een schuurvolume in noordwestelijke richting. Rond de tweede helft van de 20ste eeuw is het woonhuis uitgebreid met een lager volume aan de oostkant; tevens recente bijgebouwen.

Woonhuis van twee verschillende volumes. Rechtervolume van 1933, breedhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en voorzien van typerende rode baksteen gecombineerd met gele baksteen voor de horizontale banden; wit beschilderde lateien en afzomende muizentandfries. Rechthoekige openingen met deels vernieuwd houtwerk. Vermoedelijk bewaarde kroonlijst op klossen. Geasfalteerd voorland.

Aanpalend bedrijfsgebouw: bruine baksteenbouw van één hogere bouwlaag onder een pannen zadeldak. Centraal is de dakhelling doorbroken door een zolderlaadluik onder een sterk overkragend zadeldakje, voorheen gebruikt voor het hijsen van materiaal. Grote schuifpoort en rechts bovenaan naast de jaarsteen een nis met Mariabeeldje en kruisje. Gecementeerde plint en lateien. Vernieuwd schrijnwerk in de vensteropeningen.
Achterliggend stal-/schuurvolume aan een gekasseid erf, afgedekt door een overkragend pannen dak met lichte knik en laadluik onder sleepdak. Rechts twee grote schuifpoorten en links opeenvolging van verscheidene staldeuren. Vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1933/3, 1935/9, 1942/5.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het aanpalend bedrijfsgebouw kreeg een nieuwe gevelbekleding; het schrijnwerk is vernieuwd en de grote schuifpoort, de jaarsteen en de gevelnis zijn niet langer bewaard. Het zolderlaadluik onder sterk overkragend zadeldakje bleef behouden. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.