Wegkapel toegewijd aan het Heilig hart

Beschrijving

Wegkapel van 1881, volgens opschrift "Ter eere van het/ H. Hart van M./ opgericht door/ C. en A. Meyvis/ Vermonden/ MDCCCLXXXI." Bakstenen pijler met lisenen, blinde bogen en puntgeveltjes onder pannen zadeldakje. Beglaasde en betraliede rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De kapel van Ginhoven is toegewijd aan het Heilig Hart van Maria en werd in 1881 door het echtpaar G. en A. Meyvis-Vermonden opgetrokken met authentieke Zondereigense handvormstenen. Meyvis was steenbakker op Ginhoven en grootvader van Maria Van Beek, die in Herentals als zuster Rumolda wordt vereerd. Maria trad in 1920 in het klooster der zusters franciscanessen van Herentals onder de naam zuster Rumolda. Na een ziekte zouden de "vijf Heilige Wonden" zichtbaar geworden zijn, waardoor ze blijvend was 'gestigmatiseerd'. Na haar overlijden in 1948 werd haar graf in Herentals druk vereerd.

• Informatie verkregen van IOED Erfgoed Noorderkempen en Heemkundekring Amalia Van Solms (14 maart 2017).