erfgoedobject

Wachterswoning

bouwkundig element
ID
88408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Dendermondse steenweg. Voormalig huis van de rivierwachter van de Belgische staat, nu een dienstgebouw van de Vlaamse overheidsdienst Zeeschelde (zonder woonfunctie). Alleenstaand blokvormig dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak volgens kadasterarchief als nieuwbouw gekadastreerd in 1951, mogelijk ouder (na verlegging van loop van de Durme in 1932 en bouw van nieuwe Durmebrug in 1934). Naar materiaal en vormgeving stilistisch typerend voor het midden van de 20ste eeuw. Breukstenen plint en getrapte deurportiek met rondboogvorm. Beperkte baksteenornamentiek. Woning met semi-officieel karakter ook door aanwezigheid van vlaggenmast. Gerecupereerde gietijzeren meerpalen in de achtertuin.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties

  • Is deel van
    Dam


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wachterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88408 (Geraadpleegd op 13-06-2021)