erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
88414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88414

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1887 door Bernard Verdurmen op grond afkomstig van de brouwersfamilie De Brabander. Recent gerenoveerd. Stijlvolle alleenstaande woning met omringende tuin, ondiepe voortuin aan de straat afgesloten door hoog ijzeren hekwerk aan slanke hekpijlers en met een axiaal tweedelig toegangshek. Bakstenen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak en waarvan de verhoogde begane grond aan weerszij geflankeerd is door een gelijkvloerse travee onder half schilddak (eveneens met leien). Lijstgevel met banden, lijstwerk en friezen van gesinterde baksteen die het register van hoge bovenvensters belijnen. Een aantal verticale elementen ondersteunen het hoog opgaande karakter van de voorgevel zoals de lisenen die het centrale deurrisaliet markeren. Deurtravee verhoogd door een opvallend en in neoclassicistische zin uitgewerkt dakvenster waarvan het fronton nog een smeedijzeren bekroning met windwijzer draagt. De hoeklisenen waren voorheen boven de kroonlijst met een siervaas op een hoog bakstenen postament verhoogd. Ook het verzorgde snijwerk van de vleugeldeur vertoont neoclassicistisch geïnspireerde ornamentiek. Hoge beluikte vensters met naar oud model vernieuwd houtwerk. Verfijnd uitgewerkte gekorniste getande kroonlijst met dropmotief aan de verkropte delen. Decoratief uitgesneden houten dakrand ter aflijning van de lage zijtraveeën; linker zijtravee met vergoot venster aan de straatzijde, rechter met zijtoegang. Rondbogige zoldervenstertjes opzij (puntgeveltop).

  • DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto’s, Deel 2, Eeklo, 1993, p. 141.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88414 (Geraadpleegd op 24-06-2021)