Twee gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee gekoppelde rijwoningen opgericht in spiegelbeeld volgens plan van 1935 naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme). Bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak (pannen). Licht vooruitspringende deurportieken nog gemarkeerd door een aantal details: een hogere plint, een zijwand bekleed met wit geglazuurd parement, betonnen afdekking doorgetrokken boven een als hoekvenster uitgewerkt zijlicht, trap van 2 treden. De verhoogde centrale gevelpartij wordt door het volumespel boven de brede benedenvensters sterk benadrukt. Zowel de dakkapellen als beide erkers van de bovenverdieping zijn verenigd tot één volume onder een ver overstekende witte daklijst; een typische ontlening aan de zogenaamde Pakketbootstijl zijn de afgeronde zijbalkons met buisleuningen. Ook de verspringende en breed overstekende daklijsten zijn bepalend voor de levendigheid van de symmetrische gevelcompositie. Origineel wit schrijnwerk met fijne horizontale geleding.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 1/ nummer 45.