erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 8842   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8842

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Tussen twee zijgebouwen gevat burgerhuis met klein voortuintje. Dubbelhuis van vier traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde en geschilderde lijstgevel afgelijnd door middel van hoekpilasters. Horizontale gevelgeleding door middel van puilijst, doorlopende lekdrempels van de bovenvensters en hoofdgestel met cordon en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters en steekboogdeur, verfraaid met voluutsluitsteen, op de licht verhoogde begane grond. Steekboogvormige bovenvensters in een geriemde omlijsting met oren, neuten, uitgewerkte sluitsteen en versierde onderdorpels. Linker en rechter aanbouw onder een zadeldak met rechthoekige venster in een licht verdiept muurvak.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8842 (Geraadpleegd op 27-01-2020)