• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Droge gracht aan de zuidelijke en zuidoostelijke erfzijde, mogelijke rest van de vroegere omgrachting. Groen geschilderd ijzeren toegangshek tussen haagbeukhaag. Boomgaard op noordoostelijk erfdeel. Achterin gelegen bakstenen boerenhuis met zuidoostelijk georiënteerde erfgevel, opklimmend tot de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-1777) werd op het erf al een hoeve weergegeven. Globaal type woning aansluitend bij het Waaslandse boerenhuis. Kenmerkend puntvormig dakvenster boven de voordeur en tegen de zijgevel (hier links) aanpalende lage bakoven. Geelgeschilderd breedhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder een hoog en rechts afgewolfd zadeldak, voorheen naar verluidt met stro, recente nieuwe pannen. Sporen van muurvlechtingen in de linker zijgeveltop. Door de jongere afwerking van de voorgevel heeft het uitzicht aan authenticiteit ingeboet: gevelcementering met schijnvoegen op plint in imitatie rustica. Beluikte rechthoekige vensters op hardstenen lekdorpels met recent vernieuwd houtwerk. Armwaterpomp met watervergaarbak tegen de erfgevel, links van de voordeur. Traditioneel venstertype als zoldervenster in de rechter zijtop: bolkozijnen blokraam met luiken aan hengsels.

Interieur met behouden indeling. Dubbele brede Vlaamse haard (rug aan rug), in de centrale woonkamer met behouden bekleding van 18de-eeuwse blauw en witte tegels, op de boezem boven de houten haardlijst met twee ingewerkte bekende zesdelige tafereeldecors: zij stellen figuren voor uit de Commedia dell'Arte namelijk Arlequin en Columbina. Overige tegels behorend tot één zelfde serie met uitsluitend zeemotieven: diverse vissen, zeewezens zoals zeemeerminnen, zeemannen, zeepaarden en zeilschepen. Balkenlaag afgedekt door valse zoldering. Tongewelfde kelder op noordwesthoek onder opkamer. Gemetste bakstenen opkamertrap met aansluitende trapladder naar de zolder.

Slechts één overblijvend bedrijfsgebouw namelijk ten westen een deels ingestorte lange bakstenen stalvleugel met verhoogde schuurpoort (slechte staat).

• PLUIS J., De Nederlandse Tegel decors en benamingen 1570-1930, Leiden, 1997, o.m. p. 594.