Kapelletje van het Heilig Hart van Jezus

Beschrijving

Gelegen aan hoek Gentstraat. Kapelletje van het Heilig Hart van Jezus. Aanvankelijk opgericht in de jaren 1920 gevolg gevend aan een belofte na genezing. Gevelkapelletje aangebouwd tegen de zijgevel een oud huisje dat deel uitmaakte van een hoekpand bestaande uit meerdere arbeidershuisjes aan de straathoek met Gentstraat. Samen met de afbraak van de aanpalende huisjes verdween in 1976 ook het Heilig Hartkapelletje. Omstreeks 1980 met de bouw op de straathoek van twee nieuwe woningen in landelijke stijl naar ontwerp van architect De Lestré G. lieten de eigenaars ervan het gedemonteerde kapelletje op dezelfde plaats naar vroeger model heropbouwen. Gemetste gevelkapel van gesinterde bakstenen voorzien van vierkante beglaasde beeldnis ingeschreven in een mijterboogvormig spaarveld. Met van de vroegere kapel hernomen geschilderde opschriften, nu op één gewit rondboogveld boven de nis: "Kristus Koning/ Der/ Wereld/ Komt/ Allen tot mij in droefheid en smart/ Vertroosten zal u mijn goddelijk hart". Gewitte nis met gepolychromeerd plaasteren Heilig Hartbeeld tussen 2 vaasjes boven offerbus.

• VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, s.l., s.d., p. 423.
  • Oude woningen verdwijnen aan de hoek van de Gentstraat en Dorushoekje, in Heemkring 'Het Sireentje', I, 3, 1976, p. 9-10).
  • Restauraties, in Heemkring 'Het Sireentje', X, 2, 1985, p. 348-349.