erfgoedobject

Zomerhuis van kasteel Blauwendael

bouwkundig element
ID
88424
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88424

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan hoek Kouterstraat (tussen nummer 17 en Kouterstraat 38). Huisje schuilgaand in een aanvankelijk ruimere tuin, gebouwd in 1875 door burgemeester en kasteelheer Victor Philippe de Neve, ter vervanging van een kleinere constructie (volgens kadasterarchief), mogelijk een tuinpaviljoen. In de volksmond bekend als "Het Baken" (bouwken). Volgens mondelinge overlevering aanvankelijk wellicht een jachtpaviljoentje, zomerhuisje of plezierhuis in de lusthof met speeltuin voor de dames en kinderen van de familie de Neve de Roden, bewoners van het kasteel Blauwendael; deze "jardin de plaisance" stond via een toegangsweg en poortje in verbinding met het kasteeldomein aan de overzijde van de Gentstraat. Later volgens overlevering woning voor de hovenier van het kasteel; thans zonder woonfunctie, in gebruik als berging. Merkwaardig huisje van twee traveeën en anderhalve bouwlaag. Pannen zadeldak van het ondiepe hoofdvolume met dakoverstek voorzien van decoratief uitgesneden dakrand; lagere bakstenen achteraanbouw met steil lessenaarsdak, wellicht toegevoegd omstreeks 1900 wegens de wijziging in woonfunctie. Voorgevel en beide smalle zijpuntgevels met een karakteristieke grijze beraping en contrasterend wit pleisterwerk in banden en lijsten ter markering van de hoekpilasters, ter omlijsting van de rechthoekige muuropeningen en voor cirkelmotieven. Kelder en opkamer in de rechter travee.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zomerhuis van kasteel Blauwendael [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88424 (Geraadpleegd op )