erfgoedobject

Woning Marie José Baro

bouwkundig element
ID
88425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88425

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige woning Marie José Baro, directiesecretaresse van de Mantafabriek te Waasmunster. Opgericht in 1952 als ronde bungalow in betonbouw door en volgens het brevet van aannemer Alfred Hardy (1900-1965).

Hardy verkreeg internationale erkenning door zijn architecturale projecten in de vorm van betonnen paddenstoelconstructies gebaseerd op een nieuw constructief principe, het eerst toegepast in twee vliegtuighangars van 1947-48 op het vliegveld van Grimbergen. Naast zijn eigen woning is het cirkelvormige huis van Marie José Baro één van de weinige bekende huizen die volgens zijn paddenstoelconcept werden gerealiseerd. Dit resulteerde dan ook in een voor een woning weinig gebruikelijke plattegrond met aparte circulatie waarbij een centrale ronde kamer op kelder de kern vormt en als sas functioneert. Trechtervormige inkom waarvan het voorste deel aanvankelijk geopend was tot een portiek. Radiale wanden scheiden de diverse ruimten, elk met een inkomdeur in de centrale ronde hal. Deze is overdekt met een licht gewelfde koepel voorzien van kleine ronde openingen waardoor voorheen het daglicht binnenviel.

Sinds de jaren 1970 werden een aantal wijzigingen aangebracht; de meest opvallende is de toevoeging van een tentdak (leien) op de typische vroegere afdekking in de vorm van een afgeknotte omgekeerde kegel met centrale koepel. Voorts verplaatsing van de deuropening naar voor in de gevelwand met aanbrenging van een natuurstenen deuromlijsting en zuilenportiek. Behouden gevelbekleding met crépis (heden gewit in plaats van crèmekleurig), bewaarde vensteropeningen met geglazuurde tegeldorpels (ramen en luikwerk zijn echter vervangen). Binnenshuis zijn twee tussenwanden verwijderd voor vergroting van de living en de samenvoeging van twee slaapkamers. Behouden binnendeuren doch vloerbekleding merendeels aangepast. Aanbouw van kleine veranda achteraan.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 15, nummer 17.
  • STRAUVEN I., Alfred Hardy 1900-1965, Vlees en Beton 60, Gent, 2002.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Marie José Baro [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88425 (Geraadpleegd op )