Parochiekerk Sint-Goriks

Beschrijving

De voormalige vroeggotische kapittelkerk met talrijke verbouwingen, werd in 1841 vergroot; in 1869 deels uitgebrand en volledig afgebroken.

Heden ruime neogotische kerk, georiënteerd naar het noordoosten, in 1870-1872 gebouwd naar ontwerp van Ferdinand De Noyette ter vervanging van de voormalige kruiskerk. Ingeplant op het vierkant dorpsplein met parking.

Kruisbasiliek met vierkante zuidwestelijke toren, driebeukig schip van vier traveeën, transept van twee traveeën, koor met een tussentravee, een rechte travee en vijfzijdige sluiting; twee zijkoren en sacristieën.

Baksteenbouw met verwerking van arduin; zandsteen voor sokkel, lijstwerk en hoekblokken (hergebruikt materiaal). Uitgewerkte zuidwestelijke toren geflankeerd door achtzijdige traptorentjes. Zijbeuken en koor geritmeerd door steunberen, spitsboogvensters en lancetvensters, laatstgenoemde in het koor. Transeptsluiting met drielicht en rozet. Basilikaal schip geritmeerd door spitsboogvormige scheibogen op zeilen; kruisriboverwelving.

Mobilair

"Marteling van Sint-Laurentius", toegeschreven aan J. Van Cleef. Neogotisch meubilair.

Orgel van Vereecken van 1877.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, (1897), reeks V, deel III.
  • DE BROUWER J., Parochie en parochieleven te Haaltert (Land van Aalst, 1955/ 3, 4, p. 11-13).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle